Wednesday, December 1, 2010

Kolač sa jabukama (by Julija Sopilnjak)

Читать дальше...
Kolač sa jabukama je jako popularan u Rusiji zato što se vrlo jednostavno peče i ne treba niti mnogo vremena niti sredstava. Postoje različiti načini i recepti za ovaj kolač. Ali iz mog iskustva najjednostavniji recept ispada najukusniji. Pre toga što sam saznala ovaj jednostavan recept, pekla sam prema složenijem i nije bilo ukusno.
U složenijem receptu treba posvetiti posebnu pažnju testu. Treba odvojiti belanaca od žumanaca i pažljivo ih umutiti u posebnoj činiji, onda spojiti, sastaviti i dodati brašno itd. Ali to je stvarno komplikovano i u stvari kao rezultat dobijaš samo to testo, a testo ne može da bude ukusno. Moj recept je malo drugačiji. Prvo, treba spremiti jako jednostavno testo. Uzeti otprilike litar ili 700 g kiselog mleka, dodati brašno i 2-3 jaja, šećer po ukusu, sve dobro pomešati. Ne znam tačno koliko treba sastojaka, ali testo mora da bude tečno kao za palačinke. Onda uzeti pleh gde se peče kolač. Uzeti 2 kg kiselih jabuka i iseći na sitne komadiće. Jabuke moraju da zauzmu čitav tiganj. Što više jabuka to bolje. Onda posuti jabuke testom. Testo će stati u te male razmake među komadićima jabuka. Testo mora da prekrije sve jabuke. Onda treba staviti u pećnicu i peći dok ne osetite da je gotovo. U stvari, kolač će ostati vlažan unutra čak i kada je gotov. Testo neće biti suvo kao u običnom kolaču zato što testa ima malo a veći deo kolača je samo jabuke. Tako da treba peći otprilike 40 minuta a onda staviti da odstoji i da se ohladi malo.
Taj kolač se zove Šarlotka.
To je loša šarlotka zato što ima testa više nego jabuka.

To je bolja šarlotka, ali ipak treba joj malo više jabuka da bude savršena. 


Ta torta se peče uglavnom u jesen kada sazrevaju jabuke.


No comments:

Post a Comment